Radosti blagdana

Božićna torta s orasima

Sastojci za biskvit

  • 5 jaja 
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 20 dag mljevenih oraha 

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Lupati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera. U nalupani snijeg lagano umiješati žutanjke zatim brašno i orahe. 

Peći na temperaturi od 180 C oko 20 minuta u promjeru obruča 24 cm.

Dok se biskvit peće, zamiješati premaz za biskvit.

Premaz

  • 500 ml vode
  • 300 g šećera
  •  Pola limuna

Pečeni i prohlađeni biskvit prerezati na tri dijela, i svaki biskvit lagano preliti smjesom limuna i šećera.

Krema

  • 1 l ml mlijeka
  • 150 g oštrog brašna
  • 300 g šećera
  • 500 g Zvijezda stolnog
  • 100 g oraha

U dio mlijeka razmutiti brašno. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom.

Spojiti obje smjese i kuhati ih desetak minuta, neprestano miješajući. Kada se smjesa rashladi, dodati mikserom izrađen Zvijezda stolni.

Odvojiti kremu na dva dijela. U jedan dio umiješati orahe. Sa tom kremom namazati svaki biskvit, slažući ih jedan na drugi. Sa preostalom bijelom kremom, premazati tortu iz vana.

Ukrasiti prema želji.