Klasik sa twistom

Frankopan torta osvojila 3. mjesto

Niko Goljak, učenik slastičarske škole i natjecatelj Blagdanskog slastičarskog natjecanja oduševio je žiri svojom verzijom poznatog klasika: Frankopan torte.

Krema:

  • 0,5 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 5 žumanjka
  • 50 g gustina
  • 170 g šećera
  • 150 g Zvijezda stolnog
  • 50 g lješnjaka
  • 50 g kikirikija
  • 50 g brusnica
  • 50 g badema
  • 5 ml maraskina
  • Prstohvat cimeta
  • Naribana kora 1 limuna

Priprema:

Sve sastojke kuhati na pari. Kada se sastojci sjedine, ostaviti kremu da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati 150 g Zvijezda stolnog sobne temperature, dodati malo vanijlije i zamiješati

U smjesu dodati preostale sastojke i sve dobro izmiješati.

Kore:

  • 3 kore lisnatog tijesta

Peći kore u plehu na papiru za pečenje, poklopiti ih drugim plehom (po mogućnosti rupičastim). Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 10 minuta.

Slagati po redu koru pa kremu, koru pa kremu. Treću koru premazati, odnosno ukrasiti tuljcima od kreme.

Ostaviti da se hladi i ukrasiti po želji, posuti pistacijom.