Sam svoj arhitekt

Gingerbread kućica + keksići

Sastojci:

  • 300 g Zvijezda stolnog sobne temperature
  • 300 g smeđeg šećera
  • 2 jaja L veličine
  • 230 g meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 800 g glatkog brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 3 žličice začina za medenjake

Dodatno:

  • 250 g šećera u prahu
  • 3 – 4 žlice mlijeka
  • 3 lista želatine za prozore

Priprema tijesta:

Zvijezda stolni sobne temperature mikserom izraditi dok potpuno ne omekša. Dodati šećer  i mikserom povezati smjesu. Dodati prethodno razmućena jaja, med i ekstrakt vanilije. Izraditi dok se svi sastojci ne povežu.

U drugu posudu pomiješati brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake. Suhe sastojke zamiješati sa smjesom sa Zvijezda stolnim. Izraditi tijesto, koje će biti ljepljivo, ali ne dodavati brašno. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje 2 sata.

Na papiru za pečenje razvaljati četvrtinu tijesta na debljinu od 2 – 3 milimetra, paziti da stane na lim za pečenje.

4 lima za pečenje obložiti papirom za pečenje. Razvaljano tijesto prebaciti na lim, postaviti šablonu za prednju stranu kućice te nožem lagano zarezati oblik. Ne odvajati tijesto, samo zarezati. Bilo kojim oblikom za keksiće ili manjom čašom, zarezati i prozor. Na ostatak tijesta zarezati šablone za dimnjak.

Na tom tijestu treba biti dovoljno mjesta za dva komada prednje strane dminjaka i dva komada bočne strane dimnjaka, i za vrata.

Tijesto s urezanim šablonama peći 7 – 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebaciti na radnu površinu, ostaviti nekoliko minuta pa oštrim nožem izrezati oblike prema urezanim crtama.

Drugu četvrtinu tijesta razvaljati kao i prvu, na papiru za pečenje, pazeći da se ne pređu dimenzije lima za pečenje.

Ponoviti oblik kao za prednju stranicu, iako je ova stražnja pa ne treba izrezivati prozor. Urezati dodatno oblike prema želji.

Tijesto s urezanim šablonama peći 7 – 10  minuta, kao i prvo, odnosno dok rubovi ne krenu tamniti.

Pečeno tijesto oprezno prebaciti na radnu površinu, ostaviti nekoliko minuta pa oštrim nožem izrezati oblike.

Treći i ćetvrti komad tijesta razvaljati kao i prethodna dva, 2 – 3 milimetra pazeći da ne pređu veličinu lima za pečenje.

Na pripremljeno tijseto na limu postaviti šablone za bočne strane i za krov.

Na bočnoj strani izrezati dva prozora koristeći bilo koji kalup za kekse.

Tijesto s urezanim šablonama peći 7 – 10 minuta, dok rubovi ne počnu tamniti.

Pečeno tijesto oprezno prebaciti na radnu površni, kada se ohladi, nakon par minuta oštrim nožem do kraja izrezati oblike.

Prije slaganja kućice, svi dijelovi se moraju ohladiti.

Glazura:

Šećer u prahu i mlijeko miješati dok ne postanu gusta smjesa. Treba biti maziva ali ne smije biti prerijetka. Gotovu glazuru prebaciti u slastičarsku vrećicu. Napraviti malen otvor tek toliko da se smjesa može nesmetano nanositi.

Slaganje kućice:

Pripremiti podlogu na kojoj će se slagati kućica. Na prednjoj strani kućice postaviti glazuru uz glavne rubove, osim da dio gdje je krov. Prisloniti bočnu stranu. Držati 10-ak sekundi dok se smjesa ne počne sušiti a stranice se zalijepe. Na stražnju stranicu uz rubove postaviti glazuru, zatim stražnju stranicu postaviti na bočne stranice. Kućicu pridržati 10-ak sekundi.

ŠABLONU ZA KUĆICU PREUZMITE OVDJE!

Kućicu sa podlogom spremiti u hladnjak na 15 -20 minuta kako bi se sve stisnulo.

Kada se ohladi i osuši, na vrh bočne strane i na rubove krova postaviti glazuru pa prisloniti stranicu krova. Držati 10-ak sekundi da se stisne i zalijepi a zatim isto ponoviti sa drugom stranom krova.

Kućicu spremiti u hladnjak na 10-ak minuta.

Kada se ohladi i osuši, nastaviti sa ukrašavanjem.

Pomoću glazure ukrasiti krov laganim „valovima“ koji imitiraju crijep, od dna prema vrhu krova.

Nakon tog proći po samim rubovima krova, neka glazura slobodno curi sa rubova, to će dodati snježni ugođaj kućici.

Krov složiti kao i kućicu, glazuru postaviti na unutarnje rubove prednje strane, priljubiti bočne strane i na kraju spojiti stražnju stranu krova. Na rubove krova istisnuti glazuru kako bi se postigao dojam snježnog krova.

Vrata i ostalo ukrasiti prema želji i sa strane napraviti i par keksića!