KREMASTO I LAGANO

Osvježavajuća poslastica: Ako volite deserte s limunom, ovu pitu morate probati!

Ova pita je zaista posebna. Kremasta je i lagana, i slatka i kisela…I što je najbolje, jednostavna za pripremu!

Od nekoliko osnovnih namirnica i domaćih limuna nastane ovo slatko čudo, a kako se ono radi pokazao nam je Tin, učenik Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu.

Pita od limuna (Lemon meringue pie)

Sastojci za tijesto:

  • 120 g Zvijezda Stolnog s maslacem
  • 60 g šećera u prahu
  • 180 g glatkog brašna
  • Sol
  • 2 žumanjka

Zvijezda Stolni s maslacem pomiješamo sa šećerom i brašnom, dodamo sol i žumanjke. Zamijesimo tijesto i stavimo odmarati u hladnjak oko 30 minuta.

Sastojci za kremu:

  • 2 limuna
  • 2 kom jaja i 3 žumanjka
  • 150 g šećera 
  • 200 ml slatkog vrhnja

Sastojci za snijeg od bjelanjaka:

  • 3 bjelanjka
  • 100 g šećera u prahu  i
  • 1 žličica škrobnog brašna

Odmoreno tijesto razvaljamo u veličini kalupa za torte. Utisnemo na podlogu. Pečemo oko 15 minuta na 180 stupnjeva.

Za kremu jaja i žumanjke sa šećerom pjenasto izlupamo, dodamo limunovu koricu i sok od dva limuna i slatko vrhnje. Kremu sipamo na pečeno tijesto i pečemo još 20 -30 minuta na 180 stupnjeva.

Na hladno dodamo snijeg od bjelanjaka i naglo zapečemo da se dobije korica.

Uživajte!