Kolač koji otapa srca

Slatki poklon za Valentinovo: Red Velvet

Kolače obično radimo za druge, odnosno namijenjeni su prigodama kad ih jedemo u društvu (a tako je i slađe :)). Valentinovo je još jedna prilika za podijeliti slatki trenutak s dragom osobom, stoga vam donosimo recept za Red Velvet. Osim kremaste teksture i atraktivnog izgleda, također je jednostavan za izradu. Iskusnima i slastičarskim novacima uspjeh je zagarantiran!

Kore:

  • 250 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 15 g kakaa
  • 120 g Zvijezda stolnog
  • 300 g šećera
  • 2 jaja
  • aroma vanilije
  • 240 ml mlaćenice
  • 1 žličica prehrambene boje
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica jabučnog octa

Krema:

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g krem sira
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 1-2 žličice arome vanilije
  • 2 žličice maraschina
  • sok pola limuna (ili više – ovisno o željama)

U posudu staviti prosijano brašno, kakao i sol.

U drugoj, većoj posudi mikserom pjenasto umutiti Zvijezda stolni sobne temperature. Dodati šećer. Nastaviti miksati par minuta dok se ne dobije jednolična kremasta smjesa. Dodati aromu vanilije, dodati jaja, jedno po jedno. Zasebno u mlaćenicu dodati jestivu crvenu boju i dobro izmiješati.

Miksajući na najmanjoj brzini, smjesi sa stolnim postupno dodavati suhe tvari pa mlaćenicu, dok se sve ne sjedini.

Pripremiti kalup u kojem će se peći kore, obložiti ga papirom za pečenje.

Dobivenu smjesu podijeliti u četiri zdjelice. U svaku zdjelicu neposredno prije stavljanja na pečenje dodati mješavinu ¼ žličice sode bikarbone i ¼ žličice octa. promiješati i čim prije smjesu ravnomjerno raširiti u kalup i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 175°C.

Zasebno peći sve 4 kore pa ih ostaviti na rešetku da se ohlade.

Izrada kreme:

Mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Dodati šećer u prahu, miksati dok se sastojci ne povežu u jednoličnu kremastu masu. Postupno dodavati slatko vrhnje. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema. Dodati maraschino i limunov sok, dobro povezati.

Slaganje torte:

Na svaku koru staviti ¼ kreme, poklopiti drugom korom, premazati drugom četvrtinom kreme i tako ponavljati do zadnje kore koja se može ukrasiti kremom po želji.