Okusi jeseni

Švedska pita s jabukama

Povodom svjetskog dana jabuka, Lana nam je pripremila ovaj pravi jesenski recept. Švedska pita s jabukama i cimetom aromatična je kombinacija, savršena za hladne dane.

Sastojci

  • 250 g Zvijezda stolnog
  • 4 jaja
  • 15 žlica šećera
  • 5 žlica jogurta
  • 400 g brašna
  • Prašak za pecivo
  • 1 kg kiselih jabuka
  • 50 g grožđica
  • Cimet
  • 1 vanilin šećer

Postupak:

Umutiti Zvijezda stolni sobne temperature, žumanjak, jogurt, 4 žlice šećera, brašno i prašak za pecivo.

Dobro zamiješati. Podmazan i pobrašnjen pleh obložiti tijestom.

Na kratko staviti u toplu pećnicu, par minuta na 180°.

Jabuke naribati i nasjeckati na tanke ploške. Posuti cimetom, 5 žlica šećera i kratko dinstati.

Tijesto izvaditi iz pećnice i premazati marmeladom po želji. Rasporediti omekšale jabuke preko tijesta te staviti u pećnicu na 180° na 15 – 20 minuta.  Izvaditi, posuti grožđicama i premazati smjesom od bjelanjaka.

Za premaz zamijesiti bjelanjke, 6 žlica šećera i vanilin šećer. Dobro zamiješati i premazati pitu, zatim ju ponovno vratiti u toplu pećnicu još desetak minuta na nešto slabijoj temperaturi dok se premaz od bjelanjaka lagano ne zapeče, odnosno poprimi blago zlatnu boju na vrhovima.

Ostaviti da se ohladi i poslužiti.