Ima li bolje?

Torta bor

Sastojci za biskvit

  • 15 jaja
  • 37 dag šećera
  • 32 dag brašna
  • 5 dag kakaa
  • Sastojci za kremu
  • 8 žumanjaka
  • 10 dag šećera
  • 300 g čokolade
  • 500 g Zvijezda stolni

Priprema biskvita:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izlupati sa šećerom dok se ne dobije lijepa bijela smjesa (francuska meringa). U tu smjesu lagano umiješati žumanjke. Ručno mutilicom umiješati postepeno brašno i kakao koje smo prethodno prosijali. Kada se dobije smjesa bez grudica, oblikovati tanki biskvit na papiru za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 50 do 10 minuta. Ohlađeni biskvit izrezivati u obliku zvjezdica različitih veličina.

Priprema kreme:

Žumanjke izlupati na pari, ne miješati, dok se ne dobije blijedo žuta pjenasta smjesa.

U vružu pjenastu smjesu dodavati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Pustiti kremu da se ohladi na sobnu temperaturu a zatim u nju dodati prethodno izrađen Zvijezda stolni. Miksati dok se ne sjedini u nježnu pjenastu smjesu.

Spajati slojeve biskvita kremom. Ukrasiti tortu prema želji meringue smjesom.

Tortu ukrasiti prema želji meringue smjesom.

Sastojci za meringue:

  • 8 bjelanjaka
  • 750 g šećera u prahu
  • Malo soka od limuna

Priprema meringue:

Lupati bjelanjke dok se ne dobije bijeli snijeg, zatim postepeno dodavati šećer u prahu dok se ne dobije željena gustoća kreme.