OMILJENI SLATKI KRUH

Donosimo sve tajne dobre pince, našeg najdražeg uskrsnog kolača

 Pinca je nezaobilazni dio bogatog uskrsnog stola. Kako bi ove godine izgubili što manje vremena na pripremu, a dobili što bolji rezultat, pronašli smo jednostavan i brz recept.

Osim pince i uskrsne pogače, znamo ju još i pod imenom slatki kruh. “Tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa. Riječ je o dizanom tijestu koje zahtijeva određeno vrijeme da se pripremi”, objasnila nam je Nada Ivanjko, nastavnica slastičarstva pri Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Baš zbog toga, dosta nas kupuje već gotovu pincu. Kako to ne biste napravili ovu godinu, ali i proveli što manje vremena tražeći savršeni recept –  mi smo ga pronašli za vas.

Stvorite blagdanski ugođaj u domu  i zamijesite slatki kruh koji će vas svojim mirisom vratiti u djetinjstvo.

Recept za uskršnju pogaču

Sastojci:

 • 200 ml mlijeka
 • 40 g svježeg kvasca
 • 500 g glatkog brašna
 • 170 g šećera
 • 150 g Zvijezda Stolni
 • 1 žličica soli
 • vanilin šećer
 • 2 jaja i 3 žumanjka
 • korica od naranče i limuna
 • 1 žumanjak za mazanje

Priprema:

 1. U 1/3 mlakog mlijeka razmutimo kvasac i dodamo žličicu šećera i žlicu brašna. Napravimo kvas koji pokrijemo i pustimo da se digne. Brašno prosijemo u posudu, a Zvijezda Stolni rastopimo i dodamo ostatak šećera, koricu od naranče i limuna, vanilin šećer, sol.
 2. U dignuti kvasac dodamo brašno, a pomoću ostatka mlijeka mjesimo tijesto i dodamo ostale sastojke. Miješamo tako dugo dok tijesto ne postane glatko, oblikujemo ga u oblik kugle i stavimo u posudu, pokrijemo i stavimo dizati.
 3. Nakon što se tijesto diglo stavimo na stol razdjelimo na 4 jednaka dijela, oblikujemo manje kugle i stavimo na lim obložen papirom, pokrijemo i pustimo opet da se digne.
 4. Dignuto tijesto premažemo umučenim žumanjkom i pustimo da se malo posuši, prije pečenja površinu kugle zarežemo na tri dijela. Pečemo na 180 stupnjeva 40 – 50 minuta.

Što je još važno znati o pinci? “Za dobru pincu treba vam topla prostorija i dosta jaja/žumanjaka. U Dalmaciji se u recept često dodaje ružina vodica, dok drugdje vole ubaciti koricu limuna, naranče ili čak malo đumbira”, pojasnila nam je Nada Ivanjko, nastavnica slastičarstva pri Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu.

Ali za pincu se najviše cijeni tradicionalnost pa su i dalje najpopularniji oni jednostavniji recepti.

I za kraj: “Tajna dobre pince je strpljenje, što se tijesto duže diže i odmara, to je pogača ukusnija”, poručila je nastavnica.