SLATKI OKUSI USKRSA

Ovakve slastice se nalaze na stolovima Europe, neodoljive su

Svaka zemlja ima svoje uskrsne običaje. Dok se kod nas ljudi počaste pincom ili orahnjačom, drugdje se pripremaju potpuno različite slastice. Ako želite ovoga Uskrsa iznenaditi obitelj i goste nekim novim okusima, pogledajte naš popis i inspirirajte se ovim slatkim uskrsnim okusima Europe.

ITALIJA: Columba di Pasqua

Columba di Pasqua, ili uskrsna golubica, je tradicionalni talijanski blagdanski kolač. Tijesto sadrži koricu naranče i limuna, a izvana je ukrašen bademima i šećerom. Ovaj kolač je okusom sličan tradicionalnom pannetonneu, ali u obliku koji simbolizira mir i Duha Svetoga. Ako želite da vaša blagdanska trpeza dobije malo talijanskog šarma, s ovim kolačem nećete pogriješiti.

FINSKA: Mämmi

Ovaj desert sigurno odstupa od svega onoga na što smo navikli u blagdanskom periodu. Mämmi se tradicionalno poslužuje u vrijeme Uskrsa, a za pripremu vam treba voda, raženo brašno, sol, sok od citrusa ili narančina korica i sirup od melase. Ima teksturu sličnu gustom pudingu te se poslužuje uz mlijeko, vrhnje, džem ili kremu od vanilije.

ŠPANJOLSKA: Rosquillas

Rosquillas su slastice koje izgledom i okusom podsjećaju na naše krafne. Postoji više verzija ovih krafni, ali klasični recept se sastoji od kombinacije jaja, šećera, mlijeka, ulja, limunske korice, brašna, praška za pecivo i likera od anisa, što ovom desertu daje jedinstveni okus.

RUSIJA: Paskha

Ako volite cheesecake, onda ćete obožavati ovaj desert. Paskha dolazi iz Rusije i tradicionalno se poslužuje u obliku piramide. Sir je glavni sastojak ovog jela, a ovisno o receptu, u njega se još dodaju sastojci poput maslaca, jaja, kiselog vrhnja, grožđica, badema, vanilije, začina i kandiranog voća.

ENGLESKA: Simnel cake

Ovaj voćni kolač dolazi iz Engleske i poslužuje se još od srednjeg vijeka. U tradicionalni recept ide brašno, šećer, maslac, jaja, začini, suho i kandirano voće, a ono po čemu je ovaj kolač najprepoznatljiviji jesu kuglice od marcipana koje se slažu na vrh biskvita. Kuglice imaju i simbolično značenje jer one predstavljaju Isusove apostole.

POLJSKA: Babka

Babka, odnosno bakin kolač, omiljena je poljska slastica koja se radi u vrijeme Uskrsa. U prošlosti se uglavnom koristio voćni nadjev, ali danas se najčešće priprema s čokoladom. Također, s nadjevom se uvijek možete poigrati i dodati namirnice koje volite ili u tom momentu imate doma, poput oraha, badema ili lješnjaka.