Video

Tart od maka: Jednostavni recept za maksimalni slatki užitak

Kolači od maka mnogima su prvi izbor kad su u pitanju slastice. Uglavnom su jednostavni za pripremu i razgrabe se odmah. Također, mak se odlično slaže s drugim namirnicama poput jabuke ili čokolade pa se uvijek možete poigrati s receptom i dodati one sastojke koje imate doma.

Koliko kolači od maka mogu biti fini, pokazala nam je i Daniela, učenica Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu. Pogledajte i isprobajte njenu slatku kreaciju.

Recept za tart od maka

Sastojci za tijesto:

  • 150 g Zvijezda Stolnog,
  • 200g brašna (glatko),
  • 50 g šećera u prahu,
  • 2 žlice hladne vode
  • malo soli

Hladni Zvijezda Stolni umiješamo u brašno i šećer u prahu, dodamo vodu i sol. Tijesto odmorimo u hladnjaku. Odmoreno tijesto razvaljamo u veličini niskog kalupa 24cm, pečemo 10 minuta na 180 stupnjeva. Pečeno punimo nadjevom.

Sastojci za nadjev:

  • 200m slatkog vrhnja,
  • 50 g šećera,
  • 120g čokolade,
  • 100g mljevenog maka,
  • 2 kom jaja
  • kora od naranče

Slatko vrhnje i šećer kuhamo da zakipi, zatim skinemo sa vatre, dodamo sitno narezanu čokoladu da se otopi, kad se prohladi dodamo mak, jaja i koricu od naranče. Gotovu smjesu ulijemo u pečenu podlogu. Peći još 15- 20 minuta na 180 stupnjeva.